Mi is az a FEKETE BERKENYE?

A fekete törpeberkenye (Aronia melanocarpa) egy Észak-Amerikából származó, sűrű bozótot alkotó cserje, melynek lilás-fekete bogyós termését számos gyógyhatása miatt fogyasztjuk. Magas rost, vitamin és antioxidáns tartalmának köszönhetően hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, és a szervezet ellenálló képességének növeléséhez.

Mit tartalmaz a gyümölcs?

Magas antioxidáns tartalom

Egyike a legmagasabb antioxidáns tartalommal rendelkező gyümölcsöknek, mely leginkább magyarázza az egészségmegőrzésben betöltött jótékony hatásait. Az antioxidánsok fő feladata az oxidáció gátlása, és ezáltal a szervezetben keletkező szabadgyökök elbontása, semlegesítése, illetve annak a láncreakciónak a megállítása, ami komoly károsodást okozna a szervezetünkben. Ilyen szabadgyökök okozta oxidatív károsodásokkal hozták összefüggésbe például a szív- és érrendszeri valamint a daganatos elváltozások kialakulását is.

Különböző gyümölcslevek
antioxidáns kapacitása
Antioxidáns
kapacitás

TEAC (μmol/mL)*
Fekete berkenye gyümölcslé65 – 70
Gránátalmalé18-41.6
Fekete áfonya gyümölcslé15.0
Meggylé13.6
Narancslé4.2
Almalé3,6
Vörösbor18.7
*TEAC-érték: Növények fontos egészségmegőrző mutatója, mely azt jelzi, hogy az adott növényi anyag milyen aktív szerepet képes játszani az ártalmas oxidatív anyagok megkötésében.

Az egészséges szervezet sejtjei a keletkező szabadgyököket saját antioxidánsaival hatástalanítani tudja, de bizonyos helyzetekben (pl. stressz, betegség) a szabadgyökök száma
megnő és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni, ilyenkor szükségünk van ezek külső pótlására. Fekete berkenyében nagy mennyiségben megtalálható antioxidánsok: flavonoidok, C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin.

Különböző gyümölcsök
szabadgyök elnyelő képessége
Szabadgyök elnyelő
képesség
ORAC (μmol of TE/g)**
Fekete berkenye160.2
Bodza145-158.2
Áfonya64.4 – 87.8
Szeder15.9- 55.7
Fekete ribizli56.7
Szamóca20.6
Vörös szőlő7.4
**ORAC-érték: Az antioxidánsok hatékonyságának mérésére és jellemzésére szolgáló módszer az élelmiszeriparban, mely az élelmiszer szabad gyök fogó/elnyelő képességét jelöli.

Magas vitamin tartalom
Antioxidánsok között felsorolt vitaminokon (C, E, A-vitamin) kívül gazdag B-vitaminokban, ami támogatja az idegrendszer normál működését. K-vitamin tartalma hozzájárul a véralvadás szabályozásához, és elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját.

Vitamin tartalomFekete berkenye gyümölcsbenFekete berkenye gyümölcslében***
C-vitamin13 – 270 mg/kg FW200 mg/l
B9-vitamin200 μg/kg FW35 μg/l
B1-vitamin180 μg/kg FW500 μg/l
B2-vitamin200 μg/kg FW600 μg/l
B6-vitamin280 μg/kg FW550 μg/l
B3-vitamin3 000 μg/kg FW3 400 μg/l
B5-vitamin2 790 μg/kg FW2 200 μg/l
E-vitamin17.1 mg/kg FWNA
K-vitamin242 μg/kg FWNA
A-vitamin0.77 mg/100 gNA
Ásványianyag tartalomFekete berkenye gyümölcsbenFekete berkenye gyümölcslében***
Kálium2 180 mg/kg FW1 969-2 850 mg/l
Kálcium322 mg/kg FW150-185 mg/l
Magnézium162 mg/kg FW140-160 mg/l
Vas9.3mg/kg FW0,4-4 mg/l
Cink1.47 mg/kg FW0.6-1,3 mg/l
Fitokemikália tartalomFekete berkenye gyümölcsbenFekete berkenye gyümölcslében***
Karotin48.6mg/kg FW70 μg/L
Béta-karotin16.7mg/kg FW32 μg/L
*** Pasztörizált gyümölcslében mért értékek dőlt betűvel jelölve.

Gazdag ásványianyag tartalmának, alacsony kalóriatartalmának, és szénhidráttartalmának köszönhetően különböző diéták, fogyókúrák megfelelő kiegészítéseként alkalmazható.

Miért ajánlott a FEKETE BERKENYE GYÜMÖLCSLÉ rendszeres fogyasztása?

Fent leírt tulajdonságai alapján és magas beltartalmi értékeinek köszönhetően, tudományosan is bizonyított, hogy alkalmas különböző krónikus betegségek enyhítésére, kialakulásuk megelőzésére.
Eddig megjelent orvosi tanulmányok a következő hatásokat igazolták:

  • antibakteriális hatás – kiemelve a húgyúti fertőzésekben betöltött szerepét: bizonyított, hogy a fekete berkenye akár 5-10x hatékonyabb lehet, mint a tőzegáfonya
  • antivirális hatás – elsősorban influenzavírus ellen vizsgálták gyulladáscsökkentő hatás- azáltal, hogy gátolja a gyulladást elősegítő anyagok (TNF-alfa, IL-6, IL-8) felszabadulását
  • immunerősítő hatás – magas antioxidáns tartalmának köszönhetően
  • vércukorszint csökkentő hatás
  • gyomor és májvédő hatás
  • lipidmetabolizmust befolyásoló és érvédő hatás – csökkenti az összkoleszterin és az LDL koleszterinszinteket, illetve emeli a HDL- koleszterint, hozzájárul a BMI és a testzsír csökkenéséhez, valamint csökkenti az érfal gyulladását, véd az atherogén változásoktól
  • véralvadásgátló hatás – thrombocyta aggregációt gátló hatása miatt thrombózis kialakulásának valószínűségét csökkenti
  • tumorellenes hatás

Felhasznált szakirodalom:

Jurikova, T. és társai (2017): Fruits of Black Chokeberry Aronia melanocarpa in the Prevention of Chronic Diseases, www.mdpi.com/journal/molecules
Kulling, S. E., Rawel, H. M. (2008): Chokeberry (Aronia melanocarpa) – A Review on the Characteristic Components and Potential Health
Effects, Planta Med 74:1625-1634