Mi is az a FEKETE BERKENYE?
A fekete törpeberkenye (Aronia melanocarpa) egy Észak-Amerikából származó, sűrű bozótot alkotó cserje, melynek lilás-fekete bogyós termését számos gyógyhatása miatt fogyasztjuk. Magas rost, vitamin és antioxidáns tartalmának köszönhetően hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, és a szervezet ellenálló képességének növeléséhez.
Mit tartalmaz a gyümölcs?
Magas antioxidáns tartalom
Egyike a legmagasabb antioxidáns tartalommal rendelkező gyümölcsöknek, mely leginkább magyarázza az egészségmegőrzésben betöltött jótékony hatásait. Az antioxidánsok fő feladata az oxidáció gátlása, és ezáltal a szervezetben keletkező szabadgyökök elbontása, semlegesítése, illetve annak a láncreakciónak a megállítása, ami komoly károsodást okozna a szervezetünkben. Ilyen szabadgyökök okozta oxidatív károsodásokkal hozták összefüggésbe például a szív- és érrendszeri valamint a daganatos elváltozások kialakulását is.
Különböző gyümölcslevek antioxidáns kapacitása | Antioxidáns kapacitás TEAC (μmol/mL)* |
---|---|
Fekete berkenye gyümölcslé | 65 – 70 |
Gránátalmalé | 18-41.6 |
Fekete áfonya gyümölcslé | 15.0 |
Meggylé | 13.6 |
Narancslé | 4.2 |
Almalé | 3,6 |
Vörösbor | 18.7 |
Az egészséges szervezet sejtjei a keletkező szabadgyököket saját antioxidánsaival hatástalanítani tudja, de bizonyos helyzetekben (pl. stressz, betegség) a szabadgyökök száma
megnő és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni, ilyenkor szükségünk van ezek külső pótlására. Fekete berkenyében nagy mennyiségben megtalálható antioxidánsok: flavonoidok, C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin.
Különböző gyümölcsök szabadgyök elnyelő képessége | Szabadgyök elnyelő képesség ORAC (μmol of TE/g)** |
---|---|
Fekete berkenye | 160.2 |
Bodza | 145-158.2 |
Áfonya | 64.4 – 87.8 |
Szeder | 15.9- 55.7 |
Fekete ribizli | 56.7 |
Szamóca | 20.6 |
Vörös szőlő | 7.4 |
Magas vitamin tartalom
Antioxidánsok között felsorolt vitaminokon (C, E, A-vitamin) kívül gazdag B-vitaminokban, ami támogatja az idegrendszer normál működését. K-vitamin tartalma hozzájárul a véralvadás szabályozásához, és elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját.
Vitamin tartalom | Fekete berkenye gyümölcsben | Fekete berkenye gyümölcslében*** |
C-vitamin | 13 – 270 mg/kg FW | 200 mg/l |
B9-vitamin | 200 μg/kg FW | 35 μg/l |
B1-vitamin | 180 μg/kg FW | 500 μg/l |
B2-vitamin | 200 μg/kg FW | 600 μg/l |
B6-vitamin | 280 μg/kg FW | 550 μg/l |
B3-vitamin | 3 000 μg/kg FW | 3 400 μg/l |
B5-vitamin | 2 790 μg/kg FW | 2 200 μg/l |
E-vitamin | 17.1 mg/kg FW | NA |
K-vitamin | 242 μg/kg FW | NA |
A-vitamin | 0.77 mg/100 g | NA |
Ásványianyag tartalom | Fekete berkenye gyümölcsben | Fekete berkenye gyümölcslében*** |
Kálium | 2 180 mg/kg FW | 1 969-2 850 mg/l |
Kálcium | 322 mg/kg FW | 150-185 mg/l |
Magnézium | 162 mg/kg FW | 140-160 mg/l |
Vas | 9.3mg/kg FW | 0,4-4 mg/l |
Cink | 1.47 mg/kg FW | 0.6-1,3 mg/l |
Fitokemikália tartalom | Fekete berkenye gyümölcsben | Fekete berkenye gyümölcslében*** |
Karotin | 48.6mg/kg FW | 70 μg/L |
Béta-karotin | 16.7mg/kg FW | 32 μg/L |
Gazdag ásványianyag tartalmának, alacsony kalóriatartalmának, és szénhidráttartalmának köszönhetően különböző diéták, fogyókúrák megfelelő kiegészítéseként alkalmazható.
Miért ajánlott a FEKETE BERKENYE GYÜMÖLCSLÉ rendszeres fogyasztása?
Fent leírt tulajdonságai alapján és magas beltartalmi értékeinek köszönhetően, tudományosan is bizonyított, hogy alkalmas különböző krónikus betegségek enyhítésére, kialakulásuk megelőzésére.
Eddig megjelent orvosi tanulmányok a következő hatásokat igazolták:
- antibakteriális hatás – kiemelve a húgyúti fertőzésekben betöltött szerepét: bizonyított, hogy a fekete berkenye akár 5-10x hatékonyabb lehet, mint a tőzegáfonya
- antivirális hatás – elsősorban influenzavírus ellen vizsgálták gyulladáscsökkentő hatás- azáltal, hogy gátolja a gyulladást elősegítő anyagok (TNF-alfa, IL-6, IL-8) felszabadulását
- immunerősítő hatás – magas antioxidáns tartalmának köszönhetően
- vércukorszint csökkentő hatás
- gyomor és májvédő hatás
- lipidmetabolizmust befolyásoló és érvédő hatás – csökkenti az összkoleszterin és az LDL koleszterinszinteket, illetve emeli a HDL- koleszterint, hozzájárul a BMI és a testzsír csökkenéséhez, valamint csökkenti az érfal gyulladását, véd az atherogén változásoktól
- véralvadásgátló hatás – thrombocyta aggregációt gátló hatása miatt thrombózis kialakulásának valószínűségét csökkenti
- tumorellenes hatás
Felhasznált szakirodalom:
Jurikova, T. és társai (2017): Fruits of Black Chokeberry Aronia melanocarpa in the Prevention of Chronic Diseases, www.mdpi.com/journal/molecules
Kulling, S. E., Rawel, H. M. (2008): Chokeberry (Aronia melanocarpa) – A Review on the Characteristic Components and Potential Health
Effects, Planta Med 74:1625-1634